Top

Mottóm: Ha anya éjszaka alhat, akkor napközben otthon mindenki boldogabb.

Semmi másra nincs szükségem a mai napig, mint arra, hogy legalább 8 óra éjszakai alvásom meglegyen. Ha ez rendben, akkor napközben tőlem bármit, bármikor kérhetnek a gyerekek.

A gyermekvállalás alapja a KÖVETKEZETESSÉG!

Igazából teljesen mindegy ki, mit mond, hogyan tedd vagy ne tedd. Órákat tudnék zengeni a jó pratikákról, de mégtöbbet a hatalmas sületlenségekről, ezért ebben a bejegyzésben nem fogsz megtudni semmilyen titkot, ki kell ábrándítsalak. Mindenki azt gondolja, biztosan van egy módszer, amit alkalmazva minden gyereknél, ugyanazt a pozitív eredményt fogjuk majd tapasztalni, de nem!

Amiben segíthetjük a gyermeket kortól függetlenül, ha kialakítunk egy jól elkülöníthető rutint az alvásidő előtti idsőszakra.

  1. Legyünk következetesek, mindegyik milyen módszerrel tud ellazulni a baba. A végsőkig tartsunk ki a módszer mellett.
  2. Alvás előtt lehetőleg fáradjon ki a játékban, sétában de nem közvetlenül lefekvés előttre időzítsük ezt a tevékenységet, mert túllendülhet a holtponton és majd azért nem tud ellazulni. Lehet fürdetni, mesét olvasni, szoptatni a kisebbeket de mindezt nyugalomban tegyük.
  3. Ha már bent vagyunk a hálószobában a sötétítőfüggönyt behúzhatjuk vagy a redőnyt leengedhetjük ezzel is jelezve hogy alvás jön, mert ezekre a későbbiekben olyannyira emlékeznek majd, hogy maguktól mennek az ágy felé ha látják, hogy anya sötétít. Nálunk legalábbis így működik 4 éve töretlenül a folyamat.
  4. Nálunk a vacsora az első, aztán tusolás/pancsolás és fogmosás váltja egymást. Így tudják, hogy a fogmosás után már nem megyünk ki a nappaliba, hanem maximum a mosdóba és utána irány az ágyba. Nálunk is sok alkalommal bepróbálkoztak, volt hogy kiabáltak, hogy “anya pisilni kell, most inni”, stb. Viszont ha látja rajtatok, hogy 3 nap után is határozottan tartjátok magatokat a rendszerhez, akkor nem fog tovább próbálkozni egyiksem. Kivételes alkalmakat előre le lehet szögezni, mint például a születésnapok, nyaralás, nagyszülőknél történő kikapcsolódáskor, ha a nagyszülők bírják 😀
  5. Fontosnak tartom, hogy a gyerek magától tanuljon meg elaludni, küldönben ha felriad nem fog tudni visszaaludni anya/apa nélkül. Mindegyik gyerek ébren van, amikor kijvünk a szobából. Megtanítottuk nekik, milyen módszerekkel tudják magukat elaltatni. Nálunk beváltak a mama által varrt kispárnák, amiket plüss anyagból készített, a párna egyik sarkán van egy szalag, amit tudnak gyömöszölni. Dorka és Alíz is így alszik el. Janka pedig egyszerűen csak odabújik a puha anyaghoz.

Kisbabáknál, totyogóknál

Itt is csak a személyes tapasztalataimat tudom elmondani, senkinek sem kell ugyanígy csinálnia! Szeretném,  ha minden olvasó megértené, hogy nagyon szívesen megosztom a tapasztalataimat, hátha valakinek irányt mutatok, akár pozitív akár negatív irányba is billentse a nézeteit – utóbbi esetében legalább látja mit ne tegyen :D.

Az ikreknél és Dorkánál is egyartánt, amikor tudtam hogy nem betegség, fogzás, vagy éhség szomjúság a probléma hagytam hogy nyafogjanak. 20 perc kell maximum. Én is sírtam jópár alkalommal, de nekem három közel egyidős gyerek mellett ez volt a leggyorsabb segítség. 3 nap után ébrenlétből egyedül elaludtak hiszti és sírás nélkül.

Szopizós babánál… Dorkát 9 hónapos koráig álomba etettem, aztán jöt egy időszak nála, amikor az esti etetés után 20 percenként csak nyamnyogott rajta de nem evett, ekkor jött el az a pillanat amikor a vacsorai szoptatás után már nem mentem be többször és a negyedik este már ő is végigaludta az éjszakát és 16 hónapos koráig kapott estére csak anyatejet tőlem.

9 hónapos koráig ringatva aludt el este és délben is, ez volt nekem a torna idő, guggolásokat és kitöréseket végeztem miközben ringattam és bevált ez is.

A legfontosabb – szerintem – minden család életében, hogy az anyuka megtanulja a gyerkőcöt a saját életritmusához és stílusához szocializálni!

Ha van egy rendszer: tudod mikor kell orvoshoz menni, bevásárolni, stb akkor szervezd úgy a napot, hogy ne ezekben az időszakokban altasd vagy közvetlenül előtte. Vagy olyan hosszú időre menj, és helyezd kényelembe, hogy a progamod alatt végig tudjon aludni. Nem kell lemondani mindenről azért mert baba van a családban. Én például ezért hordoztam magamon mindegyik lányt, mert bárhova el tudtam menni úgy, hogy mindig érezték a közvetlen közelségemet és még két szabad kezem is volt 🙂

Ha vannak egyéb kérdések, nagyon szívesen olvasom kommentben és igyekszem rájuk válaszolni is.

Sziasztok

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *